Monday, February 10, 2014

LEGO EV3 - Giriş

LEGO EV3 daha çok oyuncak diye bilinse de, robot prototipleme konusunda piyasadaki "bant-makas-vida-çelik aksam" çıkmazından çok daha fazla opsiyon tanıyor.

EV3'ün iki modeli var, biri ev (HOME) biri de eğitim (EDUCATION)
Eğitim modelini tavsiye ederim ama bende ev tipi modeli var.

EV3'ün en önemli bir kaç sorunu:
- Kabloların kalın ve çok da esnek olmaması
- 6 kalem pil ile çalışması
- Labview kullanmanın kolay ama illa windows veya Virtualbox istemesi (Lejos'da var gerçi)

Önce 6 kalem pil alma fikri canımı çok sıktı. Bir de daha sonra öğrendiğim kadarı ile, 2-3 motoru eş zamanlı kullanmak çok fazla güç çekiyor, yani 500 mAh-9V'luk bir adaptör ancak motor gücünün %8'ini felen verebiliyor. Zorlanınca da EV3 kendini kapatıyor.

Adaptör :

Önce adaptör'den başlayalım - 6 pil alana kadar bir adaptör ile başlamak en iyisi geldi. Adaptörü nasıl bağlayacağınızı bilmiyorsanız, hiç bulaşmayın EV3'e zarar verebilirsiniz. Sakın ama sakın voltmetresiz bu işi yapmayın. Bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum.
















Ardından ilk robotu yapmak için uğraşmak 1 saat civarında tamam oldu. Fakat aşağıdaki şekilden görüldüğü üzere
http://www.legomindstormsev3.com/robotarm/
Adresindeki robotu yapmak yerine kendim doğaçlama birşeyler deneyeyim dedim. Doğaçlama biraz daha EV3 sistemi ile ilgili fikir veriyor. En önemlisi, büyük servoların ağırlığından dolayı dengeli bir robot kol yapmanız gerek.

Robot kol:

Robot kol için büyük ve ağır servoları daha aşağı tarafta, mümkünse dirsek altı noktalarda, orta servoyu da el hareketi için kullanmak gerekiyor. Aşağıdaki yaptığım yanlışlardan biri görülmekte, ağır servoları üst tarafa yerleştirince, denge problemleri ortaya çıkıyor.



















bir iki gün için 3-4 robot denemesi yapmak mantıklı.
Bir de unutmamak gereken bir nokta var
Motorlar A-B-C-D, sensörler 1-2-3-4'e bağlanmalı






No comments: