Monday, January 05, 2015

Windows ile Linux kıyaslaması: 7 puanla herkes şampiyon

Çok uzun süredir hem Linux hem de Windows kullanmış biri olarak, kullandığım bilgisayarlarda Windows mu Linux mu yüklenmeli sorusuna cevap aradım. Uzun bir karşılaştırma yapmadan önce cevabı vereyim:
 - Pil ömründe Windows ve Internet Explorer ayrıca Office çok tartışmaya yer bırakmayacak şekilde başarılı
 - Office için para verip Office 365 aldım, ne teknik servis desteğinden memnunum ve LibreOffice veya WPS kadar bile stabil değil. Defalarca dosya açarken sorun oldu kapandı vs.
- Libreoffice'e aman dikkat, bug geliştirme vs derken bence profesyonel işler için süper iyi değil. Başıma gelen bir olayda, kafa geçer gibi forumlarda "bir bug vardı, çözülmedi ilerde çözülür" tarzı geyikler de çekilir değil. Sorunum şuydu: Libreoffice de yazdığım makalenin resimlerini docx sakladım diye resimler dosyanın içine kaydedilmemiş.
- Libreoffice'in başarılı olduğu yerler var, ama Libreoffice communitesi kendi standart vslerin peşinde, microsoft uyumluluk hak getire
- Çinliler WPS office (http://wps-community.org/download.html) diye birşey geliştirmiş, Linux için her derdime deva oldu. Bir tek -şimdilik,2014- Excel'de grafikleme yapamıyordu. Görüntü bile aynı, tavsiye ederim
- Linux kominitesinde açık kodcular, kapalı kodcular vs gibi bir sürü siber-ideoloji mevcut. Ben Debian'da, Ubuntu'da, Suse'de kurdum. FreeBSD'de... Debian çok hızlı açılıyor ama biraz profesyonellik istiyor. Yeni başlayanlar için biraz zor ama sağlam, stabil, temiz, fakat pil ömrünü perişan ediyor. (TLP felen filan herşeyi kurdum, sistem idle'ken fan ölümüne çalışıyor, ne mantık anlamadım, oturup window manager ayarlarını değiştir iş üstüne iş)
- Ubuntu güvenilir rota, ama yüklerken dikkat edin LTS olanlarını mesela 14.04'ü yükleyin, zırt pırt üst sürüme yükseltmeden güncelleyin. 14.10 LTS değil.(long term support, uzun süreli destek)
- Linux'de video sürücüler hep problem, yani kurursun çalışır, güç modunu ayarlamak bir iş, şanslıysan kendi halleder. O yüzden ekran güzel gösteriyorsa öyle config dosyaları ile çok oynama
- Pil ömründe Chrome bilgisayarın haşatını çıkarıyor, Firefox efendi, Internet Explorer tasarruflu. Chrome'da konfor ve hızlılıkta yüksek ama sistemdeki kaynakları yiyip bitiriyor. Windows 8.1 + Explorer = En enerji verimli (nokta)
- Pil ömrü için çok fazla tab açmayın, Flash mlash da çok kullanmayın. Windows'da kendi media playerini kullanırsanız, pil ömrü de gayet güzel
- Şarja bağlı iseniz, Linux + WPS Office, bence harika, yalnız bazı ayarlara dikkat etmezseniz, bilgisayarı uyutursanız öpseniz de uyanmıyor. Özellikle bazı Windows managerlerda
- Dokunmatik açısından Ubuntu çok iyi, fakat Windows 8.1 azcık daha iyi. Ubuntu'nun kendi görüntü yöneticisi (Unity) güzel, fakat uyutup kaldırınca kilit ekranın klavye çıkmıyordu bende.
- Performans olarak, Linux hep aynı hızda, 3 yıl da geçse eğer çok karıştırmadıysanız, güzel çalışıyor. Yalnız herşeyi bir cache'a alma merakından neyi çalıştırırsanız ilkinde biraz yavaş olabiliyor.
- Windows performansı ise tam bir obez performansı, alınca süper hızlı, kullandıkça 6 ayda yavaşlıyor
- Virüs konusunda kimsenin güvencesi yok, Linux'de yazmak daha zor belki ama yok değil, rootkit'ler felen teknoloji gelişkin
- Windows kullananlar için Linux kullanmak, yeni bir dil öğrenmek gibi, o yüzden bilgisayarı silip Linux yüklemeyin. Ben hanıma yaptım,bilgisayardan soğudu.
- Windows'ta daima Virtualbox.org 'dan indireceğiniz bir VirtualBox programı ile sanal makine'de kurun ve çalıştırın. Ubuntu ile başlayın, Debian'a sonra geçin, sonra da FreeBSD felen yaparsınız.
- Bilgisayarınıza Linux kurmaya karar verdiğinizde, eski sistemi silmeyin, dahi gibi gözüken klavyeden prangaları olan tiplere inanmayın. Daima silmeden kurdurun. Bu GParted ile mümkün.
- Bilgisayarınızda RAM-2GB'dan az ise Linux'te Lubuntu vs kurabilirsiniz.
- Linux'e Office 2007 yüklemek mümkün, Wine diye bir Windows Emulatorü var(Aslında açık halinde emülatör değil diyor ama neyse). Her türlü Windows programını kurmaya çalışabilirsiniz. (bilgiler burada: https://www.winehq.org/)
- Wine'a Office 2007'yi kurduktan sonra ne güncelleme eklesek çalışamaz hale geldi, mesela PDF dönüştürücüyü bir kurduk "Save as" yapınca Office infilak ediyordu.
- Linux'de pil ömrünü LibreOffice uzatıyor gibi geldi, WPS çok pil çekiyor, bir de açar açmaz bir web tab'ı var, hemen internete bağlanıyor
- Linux öğrenilmeli ama üretkenliğinizi hızla düşürüyorsa, Windows'ta kalmalı... Linux'le gece gündüz forumlarda sorunlarınıza cevap aramak zorunda kalabilirsiniz.


Linux kullanacaksanız: Ubuntu + WPS Community (Office)
Windows için : Internet Explorer + Microsoft Office

Uzun Pil Ömrü için:
Windows+Internet Explorer
Ubuntu + Firefox + LibreOffice (veya Wine'a kurulu Microsoft Office)


No comments: